Szybkie ciasto z owocami

Kołowrotek czy ruletka?  U mnie od poniedziałku do soboty życie wygląda jak kołowrotek. Powtarzające się schematy, budzik zawsze dzwoniący o 6 rano, czynności które wykonuję jak automat, urozmaicona monotonia :). Za to niedziela to istna ruletka. Kręci się jak szalona, nigdy nie wiem co mnie czeka. Bez planów, a zawsze zaplanowana , bez budzika, a i tak  zawsze wypełniona fantastycznymi minutami po brzegi. Tylko dlaczego tak szybko ucieka? Hmmmmmmmm:) bo czeka mnie kolejny plan.

W tym tygodniu zapraszam Was na mój blog, gdzie będzie istna ruletka. W życie wejdzie nowy projekt nad którym ciężko pracowaliśmy i mnóstwo nowych przepisów.

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne ciasto z owocami, które zrobiłam dwa razy w ciągu jednego dnia i to powinno być jego najlepszą rekomendacją!

Jest wilgotne, puszyste, idealnie słodkie i jak zwykle robi się je w mig.

Zapraszam

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

200 g cukru trzcinowego

200 g mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

75 g masła

2 jajka

szczypta soli

garść borówek, malin i jagód

1 laska wanilii

Przygotowanie:

1. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.

2. W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier,  ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.

3. Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).

5. Piec 30-40 min. Wystudzić.

Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









34 Responses

  1. Julka pisze:

    Czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym? :)

  2. PaPPp pPPP*ppPatrycja Patrycja Miziolek pisze:

    Kurczę, nie mam takiej formy, mogę je zrobić w w formie od babki?:D

  3. Natalia Katarzyna pisze:

    Kurczę, chyba spróbuję zrobić:]…może na weekendzie, kiedy będę miała więcej czasu i mój chłopak będzie na dłużej u mnie…jak wyjdzie On na pewno będzie zadowolony;)

  4. marta pisze:

    Kingo! napisałaś w punkcie 4. „przelać ciasto do formy” to ciasto ma być w postaci płynnej? bo mi nie bardzo wyszła postać płynna :/

  5. Karolina pisze:

    Wiem, że nie powinno się poprawiać mistrza, ale niestety Kingo w przepisie jest poważny błąd. Zamiast 2 łyżek mleka nie powinno być 2 szklanki? Zaczęłam robić ciasto wg Twojego przepisu, ale w ogóle nie wychodziła konsystencja ciasta, a raczej coś a’la kruszonki. Dolewałam więc mleka, aż masa stała się płynna, łącznie dałam ok. 2 szklanki mleka.

    • Karolina pisze:

      W końcu wstawiłam ciasto do piekarnika i trzymałam ok. 50 minut, bo mój piekarnik słabo dogrzewa, mimo to wyszedł lekki zakalec. Niestety wypiek nieudany, chociaż wygląda nie najgorzej. Coś musi być nie tak z proporcjami w recepturze…

    • admin admin pisze:

      ja dałam dokładnie 2 łyżki mleka. Ciasto jest bardzo gęste.Nie jest to typowe lejące się ciasto. Robiłam je kilka razy właśnie z takich proporcji i zawsze wychodziło idealnie. Można zwiększyć ilość masła do 80 g.

  6. Martina pisze:

    Dziwna jest konsystencja tego ciasta, raczej kruszonka-bryła. Będę ja musiała przełożyć i uklepac. Faktycznie wyjdzie z tego takie piękne ciasto?!

    • Kingahjy pisze:

      I jak wyszło? Bo chciałam zrobić w weekend dla gości, ale mnie teraz zastanawia czy efekt będzie zadowalający :)

    • admin admin pisze:

      tak:) to ciasto jest bardzooooooooo gęste ale wyjdzie tak jak na zdjęciu! wszystkie moje przepisy są wierną kopią tego co na zdjęciu i w tekście! W formie należy je dokładnie uklepać :)

  7. KingahjyKinga pisze:

    Kingo, mam jeszcze pytania niezwiązane z tym ciastem.
    Czy wszystkie przepisy ukazują się zarówno na „Ale Babka”, jak i na „Kinga Paruzel”? Czy cały czas będziesz prowadzić obie strony, czy zamierzasz z jednej zrezygnować? Pytam, bo nie wiem czy wystarczy obserwować jedną z nich, czy lepiej obie :)
    Poza tym chciałam zapytać dlaczego pod większością przepisów zablokowane jest dodawanie komentarzy? Bardzo często opinie innych po upieczeniu, czy Twoje odpowiedzi na zadane pytania ułatwiają podjęcie decyzji „upiec czy nie upiec” albo czy coś warto zmienić w przepisie :)
    Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)

    • admin admin pisze:

      Na razie publikuję na obu jednak z Alebabki są przekierowania do pełnego przepisu odsyłające na http://www.kingaparuzel.pl i ta strona na pewno zostanie:)
      Na starszych przepisach zablokowane jest dodawanie komentarzy ponieważ obecny system tego nie umiał przerzucić. Porozmawiam jeszcze z informatykami co da się z tym zrobić bo również chciałabym aby komentować cały czas wszystkie przepisy.
      Pozdrawiam:)

  8. marta pisze:

    witaj Kingo ponownie! chciałam Cię pochwalić i podzielić radością, że ciasto wyszło przeeeepyyyszne!!! w pracy rozdawałam Twój przepis tak każdemu smakowało!
    pozdrawiam!
    marta

    • admin admin pisze:

      ufffffffff! cieszę się bo pierwsze komentarze mnie zaniepokoiły:) ciasto robiłam według podanych proporcji i mi również wyszło idealne :)
      Dziękuję za komentarz i posłanie przepisu w świat:) Pozdrawiam

      • Kasia pisze:

        Potwierdzam!!! ciasto robi sie szybko a znika jeszcze szybciej… Tylko ze ja chciałam wspomnieć dzis moja ukochana babcie i zamiast jagód , malin, borowek, oddałam Wiśnie rownież sezonowy owoc 😉 a jej ulubiony. Wyszło idealnie! Pyszne, wilgotne i pulchno- kruche. Zostanie w mojej kuchni jako moja ulubiona piętnasto-minutowka. Kinga dzięki za ten przepis, w ogóle za to ze dalas sie poznać :) . Serdecznosci. Kasia

  9. Kinga pisze:

    Następnego dnia po upieczeniu będzie równie dobre czy lepiej piec i jeść tego samego dnia? Pytam, bo niektóre ciasta szybko się wysuszają…

    • admin admin pisze:

      Też będzie dobre ponieważ dodatek owoców powoduje że jest wilgotne. Jenak moim zdaniem najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe :)

  10. lipgrazka pisze:

    Zainspirował mnie ten przepis , proste wykonanie jak na muffinki i te owoce !!! Właśnie zrobiłam z półtorej porcji , na blaszcze , trzymałam się dokładnie przepisu i już nie mogę się doczekać kiedy się upiecze:-))

  11. Mika pisze:

    Ciasto robi się szybko, a znika błyskawicznie;))

    • Kasia pisze:

      Potwierdzam!!! ciasto robi sie szybko a znika jeszcze szybciej 😉 Tylko ze ja chciałam wspomnieć dzis moja ukochana babcie i zamiast jagód , malin, borowek, oddałam Wiśnie rownież sezonowy owoc 😉 a jej ulubiony. Wyszło idealnie! Pyszne, wilgotne i pulchno- kruche. Zostanie w mojej kuchni jako moja ulubiona piętnasto-minutowka. Kinga dzięki za ten przepis, w ogóle za to ze dalas sie poznać :) . Serdecznosci. Kasia

  12. Beata pisze:

    Witaj Kingo! Chciałam zapytać, czy jeżeli ciasto zarobię dzisiaj i włożę do lodówki na noc, a upiekę go jutro rano, to będzie miało wpływ na jego wygląd i smak? Pozdrawiam:)

    • admin admin pisze:

      Beata ciasto nie wyjdzie. Jeżeli w wypiekach jest proszek i soda to po wymieszaniu ich z mokrymi składnikami zaczynają już one działać i należy je od razu wsadzić do piekarnika w przeciwnym razie wyjdzie zakalec.

  13. gosza pisze:

    no wam powiem – cud malina;p

    ale przyznam sie ze zrobilam inaczej, bo naczytalam sie tu ze niektorym wyszla kruszonka i mieli problem z gestoscia, wiec jajka z mlekiem i roztopionym maslem zmiksowalam i do tego dodawala suche skladniki stopniowo – idealnie

    Kindzior dziekowac – Bog ci w małych beaglach wynagrodzi;p

  14. Mari pisze:

    Kingo!!! Robię już drugi raz ciasto z Twoich przepisow!!! Są wspaniałe :)))))))) planuje zamówić książkę :) bo wiem ze warto :))

  15. Ola pisze:

    czym najlepiej w tym przepisie zastapic jajka? i czy jest to w ogole mozliwe

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel