Eton Mess z ananasem i bazylią

Deser doskonały! Połączenie składników fenomenalne! Wygląd zjawiskowy!

Eton Mess klasycznie podaje się z truskawkami, śmietaną i pokruszonymi bezami. Jednak czasami warto spróbować czegoś nowego. W domu miałam bezy, które upiekłam dzień wcześniej, piękny dojrzały ananas i dużo jogurtu naturalnego i świeżej bazylii prosto z mojego ogródka ziołowego. Powstała egzotyczna wersja, która zaskakuje smakiem. Ananas zestawiłam z brązowym cukrem, który uprzednio zblendowałam z listkami świeżej bazylii. Taka posypka świetnie sprawdza się w letnich deserach.

Już myślę o wersji mojito, kombinacji jest wiele także zachęcam Was do spróbowania i zabawy w odkrywanie własnych smaków:)

Raw01034

Składniki: (na ok 10 porcji)

1 świeży ananas

10 łyżek brązowego cukru

krzaczek bazylii

300 ml śmietany kremówki

400 g jogurtu greckiego

sok i skórka z limonki

2 łyżki miodu

płatki kokosa (można zastąpić wiórkami kokosowymi)

20 -30  sztuk bezików

Przygotowanie:

1. Ananas obrać i pokroić w kostkę.

2. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać miód, soki i skórkę z limonki oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.

3. Cukier brązowy zblendować z listkami bazylii.

4. Do miski z kremem dodać 2/3 kawałków bez (jeżeli są duże połamać je). Wszystko wymieszać.

5. Do dużego naczynia lub kilku mniejszych wykładać w kolejności: krem śmietanowo-jogurtowy, kawałki ananasa, cukier z bazylią, krem-ananas-cukier kawałki bezy. Posypać wiórkami kokosu.

Raw01036

Smacznego:)









4 Responses

  1. adas pisze:

    Ale ja ci DZIEWCZYNKO zazdroszczę tych zdjęć :)

  2. Klaudia pisze:

    Chyba wolę wersję z truskawkami :)

  3. anazaba.blogspot.pl pisze:

    Hej Kinia !

    Nie widze opcji komentarza pod dietetycznym desrem z kakao wiec napisze tutaj.

    Jak ci ten desr wyszedl lejący ?! Bo ja zrobiłam wg przepisu Twojego i wyszedl twardy jak skała :) Znaczy ubity . Żelatyny dalam 2 płaske łyzki

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel