Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi pomidorami

Powoli wychodzę z moich nieszczęść, co najważniejsze mocniejsza i naładowana kolejnymi pomysłami. Sierpień szykuje dla mnie ogrom pracy i w życiu „na co dzień” i w „kuchni”. Mam nadzieję, że już niebawem ujrzycie projekty nad którymi tak mocno pracuję – gwarantuję będziecie zaskoczeni. Sama nie wierzę w to co się dzieje:) Póki co trzymajcie kciuki i skuście się na kawałek pysznej tarty.

Pachnie ona latem! Przepyszna jeszcze lekko ciepła. Ciasto kruche przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i parmezanu, a wypełniłam karmelizowanymi pomidorami i świeżymi ziołami.  Boże! jak ja uwielbiam pomidory i lato i tą tartę!  Kocham gotować :)

DSC_5244

Składnik na ciasto kruche:

(foremka o średnicy 25 cm)

1¾ szklanki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej

½ szklanki startego parmezanu

½ łyżeczki soli

125 g zimnego masła

2 żółtka

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka zimnej wody

do posmarowania formy: 2 łyżki otrąb i 1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta kruchego:

1. Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.

2. Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.

3. Dodać  jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.

4. Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.

5. Ciasto rozwałkować  na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.

6. Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.

7. Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra – dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.

DSC_5246a

Składniki wypełnienia tarty:

8 pomidorów rzymskich ( można użyć dowolnej odmiany)

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżka octu balsamicznego

30 g masła

sól i pieprz

świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia

Przygotowanie:

1. Pomidory należy sparzyć i ściągnąć skórkę.

2. Przekroić każdy pomidor na pół i wyjąć gniazda nasienne, przekładając je do osobnej miski.

3. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ocet . Gotować ok 3 min cały czas mieszając.

4. Na rozgrzaną patelnię z płynem wrzucić pomidory i smażyć po ok 2 min z każdej strony do momentu kiedy zmiękną.

5. Zdjąć z patelni i odłożyć aby wystygły.

6. Na tą samą patelnię wlać przeciśnięty przez sito sok powstały przy usuwaniu gniazd nasiennych. Zagotować. Płyn zredukować, dodać świeże zioła.

7.  Na podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min.

8. Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami.

DSC_5240

DSC_5246

DSC_5224

DSC_5242

Smacznego:)

przepis inspirowany tartą z pomidorami z książki  „Mastering The Art of Baking” by Anneka Manning









12 Responses

  1. ulazgi pisze:

    i ja uwielbiam pomidory, tarta wspaniała!

  2. Karolina pisze:

    pół szklanki soli czy pół łyżeczki? :) popraw proszę :)

  3. Kinga Kornacka pisze:

    Ostatnio jem dużo pomidorów, więc tym bardziej podoba mi się ta oryginalna propozycja :)

  4. Viola pisze:

    czy parmezan można zastąpić innym serem?

  5. misia pisze:

    a czy pomidory nie puszczą zbyt wielu soków w trakcie pieczenia i nie rozmiękczy to całej tarty?
    zawsze jak robię tarty z choćby odrobiną pomidorów to mam ten problem i zastanawiam się jak to jest w tym przypadku.
    pozdrawiam 😉

    • admin admin pisze:

      pomidory są wydrążone i odparowane na patelni. Jeżeli chcesz uniknąć rozmoknięcia ciasta wystarczy podsypać je przed wyłożeniem pomidorów otrębami lub bułka tartą.

  6. Iwona C. pisze:

    Czy da się Kingo czymś zastąpić masło w spodzie?

  7. Gabrysia pisze:

    Przepis na ciasto najlepszy jaki dotąd testowała! Tarta miękka i przepyszna :) Wypełnienie do tarty wybrałam inne, ale wreszcie znalazłam idealny przepis na spód <3

    Pozdrawiam serdecznie!

    P.S. Kingo, to dopiero mój pierwszy komentarz na Twojej stronie (a zaglądam tu bardzo często), ale dotychczas żaden Twój przepis mnie nie rozczarował :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel