Szybkie ciastko bez pieczenia

Ostatnio wiele się u mnie dzieje. Realizuję powoli swoje plany, osiągam kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia, wymyślam nowe cele i cały czas marzę:) Jestem w trakcie tworzenia kolejnego projektu o którym mam nadzieję dowiecie się już niebawem. Pochłania on każdą moją wolną chwilę dlatego przepraszam, że ostatnio jest mniej wpisów na blogu.
Najwięcej czasu na moje słodkie przyjemności mam tylko w niedzielę, jednak tym razem starczyło tylko na coś bardzo szybkiego – smakowite ciastko bez pieczenia.
Dzięki niemu odkryłam idealny spód do serników i na pewno nie raz go wykorzystam.
W przepisie tym fajne jest to, że można dowolnie komponować swój ulubiony smak.
U mnie była wersja z kremem budyniowym. Brakowało mi w niej tylko świeżych malin, których nigdzie nie potrafiłam kupić.
No  trudno:) okazja do powtórki:) Zapraszam.
Składniki na 4 ciastka o średnicy 6 cm:
200 g markiz (ja użyłam ciastek OREO)
50 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym masłem.
2. Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.
3. Masą ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.
Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy budyń. Ja czasami używam budyniu z prawdziwą Bourbon – Wanilia.
składniki na creme patissiere:
6 żółtek
125 g cukru pudru
40 g mąki
500 ml mleka
laska wanilii
Przygotowanie:
1. Mleko zagotować z laską wanilii.
2. Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min
3. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.
4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone spody. Dekorować owocami.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel