Murzynek Ali

Dzisiaj post specjalnie na życzenie Mai, która na moim profilu FB o niego prosiła. Murzynek ten jest niesamowity i co najważniejsze zawsze się udaje. Nawet mój mąż który nie jest fanem tego typu ciast był nim zachwycony. Piekłam go również z okazji wczorajszego dnia teściowej od której to dostałam tą piękną tacę i wiele innych kuchennych gadżetów:) które stopniowo pojawiać się będą na blogu.  Przepis na to cudo dostałam od koleżanki Ali – dziękuję :*
Sprawdź jaki jest pyszny:)

Składniki:

1,5 szklanki cukru
250 g masła
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
1,5 szklanki maki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie)
garść draży czekoladowych typu M&M (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, kakao i wodę. Odstawić aby przestygło, odlać z garnuszka 1/2 na polewę.
2. Piekarnik nastawić na temp 175 C z funkcja grzania góra-dół. Przygotować blachę o wymiarach 40 x 25 cm lub keksówkę (ja użyłam silikonowej keksówki).wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Mąkę z proszkiem i szczyptą soli przesiać do miski, dodać żółtka i wystudzoną masę czekoladową. Całość wymieszać aż powstanie gęsta, gładka masa.
4. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Połączyć delikatnie z czekoladowym ciastem. Dodać opcjonalnie czekoladowe draże i przelać do blaszki.
5. Piec ok 50 min do momentu „suchego patyczka”. Wystudzić. Na koniec podgrzać pozostałą polewę i polać nią ciasto.

Smacznego:)









2 Responses

  1. Alex pisze:

    Hej Kinga czy mozna do czekolady dac mniej wody i zastapic ja likierem baileys?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel