Faworki puszyste

Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku – faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Przepis nie jest skomplikowany a zachwyca efektem. Postaram się w przyszłym tygodniu zrobić faworki z  przepisu Babci Misi, które są zupełnie inne:) cieniutkie i kruche.
Poczęstuj się:)

Składniki:

250 g maki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli
4 żółtka
2 kopiaste łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
smalec do smażenia (ja użyłam smalcu z różową świnką na opakowaniu:) )
Przygotowanie:
1. Mąkę i cukier przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
2. Dodać do mieszanki z mąką pozostałe składniki tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.
Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.
3. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.
4. W dużym garnku roztopić 3 kostki smalcu.
5. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.
Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde.
6. Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku.
7. Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.
8. Na koniec posypać obficie cukrem pudrem
Smacznego:)









2 Responses

  1. Sylwia pisze:

    Ciekawe, takich puchatków jeszcze nie jadłam.
    A to ciasto nie jest kruche, nie strzela przy łamaniu, miękkie i wilgotne raczej?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel