Ciasto jak czekolada z pomarańczą

Jestem ogromną fanką czekolady! Najlepsza dla mnie jest ekstremalnie gorzka z nutą pomarańczy.  Przepis, który dzisiaj przedstawiam moim zdaniem jest o wiele lepszy od oryginału (czekolady marki na literkę L:)).
Konsystencja ciasta jest fenomenalna – jest ono sprężyste, wilgotne, a zapach pomarańczy wyczuwalny jest z daleka.
Zachęcam fanów gorzkiej czekolady do skosztowania tego smakołyku .

Składniki:

60 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau lub:  Grand Marnier,Triple Sec, curacao lub inny alkohol o smaku pomarańczy
1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym)
4 jajka
3 łyżki kakao
skórka starta z całej pomarańczy
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady pokrojonej w drobna kosteczkę lub pastylek gorzkiej czekolady.
Polewa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
20 g masła
4 łyżki śmietanki do kawy
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. 60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
3. Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.
4. W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Gotowe ciasto wylewamy na  przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
1. Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.
Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel