Propozycja Sylwestrowa – palmiery

I już po Świętach! Wszystko powoli wraca do normy. Szkoda tylko, że z wagą tak nie jest.
Od nowego roku na moim blogu powstanie kolejna zakładka – „odchudzanie ze smakiem” – to jest już POSTANOWIONE!!!
Zabieram się za siebie i za wszystko wokół, także będzie wesoło:) Jednak zostało mi jeszcze kilka dni żeby sobie żywieniowo po grzeszyć  Ostatnio z Adamem zrobiliśmy na imprezę pyszne palmiery na słono z  masłem czosnkowym i szynką serrano. Myślę, że to fajna propozycja na imprezę Sylwestrową.
Zapraszam
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g masła
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
szynka serrano
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra i dół. Przygotować blachę wykładając na nią papier do pieczenia.
2. W misce umieszczam miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam.
3. Na płat ciasta francuskiego wykładam równo masło ziołowo-czosnkowe
4. Następnie nakładam plastry szynki serrano
5. Zwijam teraz ciasto z dwóch stron (dłuższe boki), aby dwa wałki spotkały się w połowie.
Wkładam Ciasto do zamrażarki na 10 min – jeżeli nie masz czasu możesz pominąć tą czynność.
6. Następnie wyjmuje ciasto i kroję je na kawałki ok 2 cm.
7. Teraz wkładam między papier do pieczenia i wałkuję by go spłaszczyć na grubość ok 1 cm
8. Gotowe plastry wykładam na blachę.
9. Piekę palmiery ok 15-20 min aż ciastka będą miały złoty kolor.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel