Muffinki świąteczne

Zaczynam istne świąteczne szaleństwo. Na pierwszy rzut – bardzo szybki – zapraszam na muffinki piernikowe z marcepanem i żurawiną.  Kiedy je robiłam w całym domu pachniało cynamonem. Uwielbiam ten zapach. Idealnie smakowały ze szklanką ciepłego mleka z miodem. Fajne rozwiązanie jak się nie ma czasu na pierniki.
Moi drodzy już dzisiaj zapraszam na pierniczki z migdałami które pojawią się jutro na blogu :) Musimy je zrobić jak najszybciej ponieważ potrzebują czasu by zmięknąć w metalowych puszkach.
Składniki:
składniki suche:
1,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
3 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przeprawy do pierników
składniki mokre:
2 jajka
4 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
dodatki :
100 g marcepanu pokrojonego w kostkę
30 g żurawiny
50 g groszków czekoladowych
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche.
2. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre.
3. Połączyć zawartość misek wlewając składniki mokre do suchych składników  Wymieszać tylko do ich połączenia. Ważne aby nie mieszać za długo.
4. Dodać pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffinki.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temp 180 C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
6. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel