Baton czekoladowy z orzechami i piankami

Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem kiedy brakuje nam czasu, nie chcemy użyć lub nie mamy miksera i mamy ogromna ochotę na czekoladę. Spód jest ekstremalnie czekoladowy, orzechy są chrupkie a pianki nadają słodyczy i fajnie się topią:) Oczywiście jest to ciekawa baza pod różne kombinacje smakowe. Na pewno spróbuję zrobić z żurawiną i solonymi orzeszkami. A wy jaką wersję zrobicie?
składniki:
1/2 szklanki masła
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 jako
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka pianek marshmallow
1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
1 czekolady deserowej pokrojonej w 1 cm kostkę
przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Formę kwadratową 20×20 cm wykładam papierem do pieczenia.
2. W średniej wielkości rondlu, na małym ogniu łączymy masło i kakao, mieszam aż masa stanie się jednolita.
3.  Ściągam z palnika dodaję, dodajemy cukier, mąkę , jajko maślankę i wanilię. Mieszam aż masa będzie jednolita.
4. Nakładam ciasto równomiernie na wcześniej przygotowaną formę. Piekę 25 min lub do momentu aż środek ciasta będzie suchy (nie przypiekamy w przeciwnym razie ciasto będzie suche)
5. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy po wierzchu pokrojonymi w 1 cm kosteczkę piankami, orzechami włoskimi i czekoladą.
6. Ponownie wkładam do piekarnika na 3-5 min lub do momentu aż składniki topiąc się, połączą się.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel