Sos śliwkowo-czekoladowy

Sos śliwkowo-czekoladowy to pyszna propozycja na jesienne wieczory lub okres świąteczny. Idealny dodatek do deserów lub do wyjadania prosto ze słoiczka:)
Już dzisiaj wyobrażam sobie jak polewam nim piernik podziwiając choinkę. Wyczekując świąt testuję stare przepisy w nowych smakowo odsłonach. Ale z tym poczekam do jutra:) Niewątpliwie ten sos jest wspaniałym wykończeniem jutrzejszego deseru. Nie jest za słodki, odpowiednio gęsty, z nutą alkoholu po prostu bajeczny.
Zapraszam
Składniki na 400ml sosu:
8-9 śliwek
100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
tabliczka gorzkiej czekolady
cukier brązowy wg uznania
Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.
2. Umieścić śliwki w rondlu z 100 ml likieru i gotować ok 10-15 min na średnim ogniu aż zmiękną  i będą wyglądały ja „papka”
3. Ostrożnie zmiksować blenderem na gładką masę.
4. Dodać do śliwek połamaną w kostkę gorzką czekoladę i rozpuścić na małym ogniu.
5. Jeżeli śliwki są mało słodkie można dodać cukru wg uznania ja dodałam ok 2 łyżek cukru trzcinowego.
Tak przygotowany sos można od razu podawać do deserów lub przechowywać w lodówce ok 2-3 dni.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel