Murzynek miodowy z orzechami

Wszystko teraz pędzi! Cały czas gdzieś biegnę aby pociąg jadący za mną mnie nie staranował! Przecież teraz nie mogę się zatrzymać! nawet nie chcę! mam tyle sił, tyle pomysłów i możliwości. Teraz dopiero zaczynam działać.
AleBabka i robi to co lubi czyli dzisiaj szybko, prosto, zdrowo i orzechowo.
No to pędzę dalej moi kochani:) Zobaczymy się w niedzielę na finałowej gali:)

Składniki:
180 g gorzkiej czekolady
6 łyżek masła
2 jajka
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka wanilii
1/2 szklanki mąki pszennej razowej (lub zwykłej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka orzechów (ja dałam migdały, pestki dyni i pistacje)
Składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy piekarnik do temp 180 C. Blaszkę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. W rondlu, na małym ogniu topimy masło i czekoladę. Ściągamy z palnika, nieznacznie chłodzimy i mieszamy z jajkami, miodem i wanilią.
3. W małym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z masą czekoladową i orzechami.
4. Nakładamy ciasto równomiernie do foremki. Pieczemy 20 -25 min lub do momentu, gdy stwierdzimy, że środek ciasta jest sprężysty.  Chłodzimy.
5. Polewamy polewą czekoladową przygotowaną ze 100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką masła w kąpieli wodnej i posypujemy prażonymi orzechami.
 
Smacznego:)









2 Responses

  1. Majcia pisze:

    Zrobiłam to ciasto i było pyszne… jednak niesamowicie… czarne! A u Ciebie nie. Dlaczego?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel