Ciasto jogurtowe z owocami – najlepsze

Te ciasto jest idealne! Próbowałam już różnych przepisów na ciasta jogurtowe, wychodziły dobre ale zawsze czegoś im brakowało, a to za mało wyrosły, a to za zakalec aż do momentu kiedy znalazłam ten przepis.
„Owocowy Ekspres” – tak je nazwałam po przygotowanie zabiera ledwie 10 min. Ciasto powstało z okazji  super imprezy, gdzie miałam możliwość poznania fajnych -wesołych nowych ludzi:) Pozdrawiam ich gorąco:)
Zachęcam wszystkich do skorzystania z tego przepisu – będziecie zaskoczeni tym ciastem, jest puszyste, lekkie, idealnie słodkie i wilgotne – DOSKONAŁE!
Zapraszam:)

Składniki:
  • 340g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 całe, duże jajka,
  • 100g cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 300g jogurtu – użyłam 2 jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakoma

Przygotowanie:

1. Przesiewamy mąkę z proszkiem. – ważne aby przesiać mąkę – a nie wsypać i wymieszać
2. Dodajemy do maki cukier – mieszamy delikatnie
3. Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie. (Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)
4. Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), – ja piekłam w tortownicy 25cm, układamy dowolne owoce (u mnie brzoskwinie z puszki, odsączone i pokrojone w ćwiartki) i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). – pieczemy do tzw suchego patyczka
5. Kiedy ciasto ostygnie posypuje cukrem pudrem z cynamonem:)
Smacznego:)









2 Responses

  1. Marta pisze:

    Upiekłam z jogurtem naturalnym, wiec niezbyt słodkie wyszło, no i dla mnie czuć smak proszku do pieczenia, wolałabym następnym razem dodać mniej ale pewnie nie wyrośnie tak ładnie ….

    • admin admin pisze:

      Marta proszek z powodzeniem możesz zastąpić sodą oczyszczoną wtedy do jogurtu dodaj łyżeczkę soku z cytryny

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel