Opcje drukowania:

Zupa ze szparagów i pieczonego czosnku

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 800 g zielonych szparagów
 10 ząbków czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 3 szklanki bulionu warzywnego
 1 szklanka mleka 2%
 świeżo mielony pieprz i sól
 1 natka pietruszki
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Ze szaragów usunąć zbutwiałe końce i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem skropić olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem.

3

Ułożyć warzywa na przygotowanej blasze. Piec przez 12 minut lub do momentu, kiedy szparagi są miękkie, mieszając od czasu do czasu.

4

Wyjąć z piekarnika, całość przełożyć do garnka i zblendować. Dodać bulion i mleko i znowu blendować aż całość będzie gładka.

5

Zupę gotować na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 160
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.6g14%
Węglowodany 17.3g6%
Białko 7.5g15%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.