Opcje drukowania:

Zupa z soczewicą i cebulą

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas45 minut

 1 L bulionu warzywnego
 2 łyżki kaszy pęczak
 4 cebule
 2 ząbki czosnku
 ¾ szklanki zielonej soczewicy
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 1 szczypiorek
 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz
1

Pęczak wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 25 minut aż będzie miękki.

2

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy na którym podsmażymy na złoty kolor pokrojoną w talarki cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.

3

Odłożyć 4 łyżki cebuli do dekoracji, a do reszty wlać bulion. Dodać soczewicę, mielony imbir i gałkę muszkatołową. Całość gotować na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany pęczak. Całość doprawić solą i pieprzem.

4

Podawać z podsmażoną cebulką oraz szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 5