Opcje drukowania:

Zupa z pieczonych batatów

Ilość porcji1 porcja

 3 bataty
 1 czerwona papryka
 1 główka czosnku
 1 szalotka
 750 ml bulionu drobiowego
 1 szczypta chili mielonego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 sól i pieprz
 1 avokado
 1 limonka
 1 szczypiorek
 1 łyżka oleju rzepakowego.
1

W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2

Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4

Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5

Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6

Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.