Pieczarki pokroić w pół lub jeśli kapelusze są małe pozostawić nie naruszone - usunąć tylko nóżkę.
Buraka obrać i wraz z papryką pokroić na równe talarki. Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC z funkcją grzania góra-dół i piec 30-40 minut lub do momentu kiedy warzywa będą rumiane i al dente.
Kalafior pokroić na mniejsze różyczki zalać je bulionem warzywnym i wraz z liściem laurowym doprowadzić do wrzenia.
Kiedy warzywo zmięknie, wyjąć liść laurowy i całość zblendować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i dodać mleko migdałowe. Doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Podawać zupę z podpieczonymi warzywami, szczyptą kurkumy i świeżą pietruszką.
mleko migdałowe można pominąć należny wtedy dodać więcej bulionu
swoim domownikom, którzy nie są w trakcie AKCJI REGENERACJI (detoxu) możecie podać zupę skropioną dobrą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno oraz kremem balsamicznym lub sosem sojowym
świetnym dodatkiem są też łuskane nasiona słonecznika
jeżeli zupa jest za gęsta dolej więcej bulionu lub mleka
Porcji 4