Opcje drukowania:

Zupa „Krwawa Mary”

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

 800 g przecieru pomidorowego
 250 ml bulionu warzywnego
 4 łodygi selera naciowego
 1 papryczka chili
 kilka kropli sosu tabasco
 1 szalotka
 1 garść świeżej bazylii
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 sól i pieprz
 1 sok z cytryny
 1 łyżka oliwy z oliwek
1

Na dno rondla wlewamy oliwę. Na niej obsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli dodajemy chili i smażymy jeszcze wszystko minutę.

2

Dodajemy przecier i bulion. Całość gotujemy 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojonego w talarki selera naciowego, świeżą bazylię i doprawiamy tabasco, gałką oraz solą i pieprzem.

3

Podajemy skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ziołami.

Wartości odżywcze

Porcji 4