Opcje drukowania:

Zupa – krem z selera

Ilość porcji4 porcje

 1 duży seler
 1 cebula
 3 młode ziemniaki
 2 gałązki selera naciowego
 1 ½ L buliony warzywnego
 1 gałka muszkatołowa
 2 łyzki oleju
 sól i pieprz do smaku
 orzechy makadamia
 1 zielona pietruszka
1

W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.

2

Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.

3

Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.

4

Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5

Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.

Wartości odżywcze

Porcji 4