Opcje drukowania:

Zimowa zupa ? warzywna

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2 ziemniaki
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ szklanki mrożonki marchew z groszkiem
 ½ szklanki mrożonki fasolki szparagowej
 750 ml bulionu warzywnego
 1 świeży koperek
 200 g jogurtu naturalnego
 sól i pieprz
1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną cebulą, posiekane drobno chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minut.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną, równą kostkę wraz z pokrojonym w talarki selerem naciowym dodać do rondla i smażyć kolejne 2 minut.

3

Dodać pozostałe mrożone warzywa całość, zalać bulionem i gotować 15 minut.

4

Zupę doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Podawać z łyżką jogurtu.

Możliwości:
5

Można użyć dowolnych warzyw np. papryka, cukinia, pieczarki czy mrożony bób, groszek, kalafior, brokuły

6

Zamiast chili można użyć mielonej ostrej papryki

7

Oby zupa była gęściejsze można pod sam koniec gotowania dodać 1 łyżkę kaszy manny

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 146
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 5.1g8%
Węglowodany 19.2g7%
Białko 6.4g13%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.