Opcje drukowania:

Zimowa beza z owocami

Ilość porcji1 porcja

 5 białek (ogrzanych do temperatury pokojowej, najlepiej wyjętych z lodówki dzień wcześniej, dobre są białka starsze)
 250 g drobnego cukru
 1 łyżeczka octu winnego
 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowo do podsypania blaszki
Opcjonalnie
  łyżeczki mielonego kardamonu
Beza
1

Blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem, posmarować masłem lub olejem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.

2

Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo (po 3 łyżki na raz) dodawać cukier, ciągle miksując przez około 4 minuty po każdej dodanej dawce (czas ubijania bezy zależy od prędkości i mocy miksera, trzeba obserwować bezę jak się zachowuje, czy cały cukier jest dobrze zmiksowany i czy beza staje się stopniowo błyszcząca i gęsta, taka powinna być na końcu ubijania).

3

Dodać ocet winny, mąkę ziemniaczaną i kardamon, zmiksować do połączenia się składników.

4

Bezę wyłożyć na blaszkę w kształcie dwóch jak największych okręgów. Wstawić do piekarnika na półkę niższą niż środkowa, tak aby sama beza była nie wyżej niż w środku piekarnika.

5

Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej przez 60 minut (jeśli mamy czas możemy piec dłużej - w sumie 2,5 godziny).

6

Wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez jak najdłuższy czas np. kilka godzin. Po wysuszeniu bezy odkleić ją z papieru do pieczenia i ułożyć na metalowej kratce.

Krem
7

300ml śmietany kremówki ubić dodać 250g mascarpone i chwilkę miksować, dodać cukru pudry wg uznania.