Opcje drukowania:

Zielone risotto z groszkiem i melisą

Ilość porcji2 porcje

 100 g ryżu Arborio
 500 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki masła
 sok z 1/2 limonki
 4 łyżki groszku
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ pora
 duża garść świeżej melisy
 1 łyżka śmietany 18%
 sól i pieprz
1

W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna ryżu i smażymy ok 3-4 min.

2

Do ryżu wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn się odparuje dolewamy stopniowo pozostały płyn.

3

Pod koniec dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, cieniutko pokrojony por, zielony groszek i drobno posiekane chili.

4

Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany aby risotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy.Doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżą melisą.

Wartości odżywcze

Porcji 0