Najlepsza jaką jadłeś!
Rozgrzać dno patelni, a następnie wlać na nią oliwę.
Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 2-3 minuty.
Dodać szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek – zmniejszyć płomień do średniego i smażyć całość około 5 minut. Całość doprawić sokiem z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem.
Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać.
W warzywach zrobić 3-4 gniazdka (tyle ile użyjemy jajek). Na spód każdego wyłożyć odrobinę masła i umieścić w nich rozbite jajka.
Na sam koniec całość oprószyć fetą, przykryć pokrywką i dusić momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem i podawać ciepłe np. z kromkami chleba razowego opieczonego w tosterze.
zamiast szpinaku można użyć jarmużu lub liści botwinki
szakszukę można wzbogacić o fasolę, dowolne warzywa lub Fasola edamame
zamiast fety można użyć np. wędzonego twarogu
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.