Opcje drukowania:

Zdrowy krem czekoladowy

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas4 godziny

 200 g gorzkiej czekolady
 2 łyżki kakao
 2 kokosy  - można zastąpić 1 szklanką mleka kokoswego z puszki
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta soli
1

Miąższ kokosa zmiksować wraz z jego wodą kokosową i ekstraktem wanilii aż powstanie kremowa i gładka masa - o tym jak obrać kokos pisałam: http://kingaparuzel.pl/blog/neue/2016/07/smoothie-w-kokosowej-misce/

2

Wszystko przelać przez sito tak aby w szklance zostało mleko kokosowe.

3

 Mleko umieścić w rondelku i podgrzać, w tym czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki.

4

Ciepłym mlekiem zalać czekoladę odczekać 2 minuty a następnie całość wymieszać wraz ze szczyptą kardamonu, kakao i soli.

5

Miskę z czekoladową masą umieścić w drugiej misce z zimną wodą z kostkami lodu. Delikatnie mieszać aby przestygła.

6

Przelać masę do pucharków i włożyć do lodówki na 4 godziny.

7

Udekorować pozostałym na sitku miąższem kokosa.

Wartości odżywcze

Porcji 0