Opcje drukowania:

Zdrowy i lekki omlet z kiełkami

Ilość porcji1 porcja

 2 białka kurzego jajka
 1 żółtko
 sól i pieprz
 odrobina masła
 kiełki rzodkiewki
 kiełki cebuli
1

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

2

Do białek dodaj żółtko i miksuj na najwolniejszych obrotach miksera.

3

Patelnie wysmaruj delikatnie masłem i  rozgrzej.

4

Wysyp na nią kiełki, następnie wyłóż pianę. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż do momentu kiedy omlet się zetnie.

5

Podawaj dodatkowo ze świeżymi kiełkami.
(należy uważać ponieważ omlet pod wpływem temperatury podrośnie. Można go również przerzucić  na druga tak samo przygotowana patelnię, jednak pokrywka zatrzymuje ciepło i powoduje że jajko się ścina)