Opcje drukowania:

Zdrowy chlebek

Ilość porcji1 porcja

 400 g mąki  pszennej razowej
 40 g płatków owsianych
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki nasion sezamu
 3 łyżki nasion słonecznika
 3 łyżki pestek dyni
 75 g posiekanych orzechów włoskich,
 325 ml pitnego jogurtu naturalnego
 1 łyżka miodu
 50 ml mleka ryżowego (można zastąpić zwykłym)
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.  W misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, pokrojone orzechy, sodę oczyszczoną i sól. oraz po 2 łyżki nasion sezamu. słonecznika i dyni.

2

Jogurt, mleko i miód wymieszać razem w osobnej misce.  Połączyć zawartość obu misek, delikatnie mieszać aż  otrzymamy  miękkiego, gęste ciasto.

3

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem, nawilżyć z góry łyżką wody i posypać pozostałymi nasionami sezamu, słonecznika i pestek dyni. Piec  40 -50  minut,  aż się zarumieni a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

4

Chleb zawinięty w folię spożywczą wytrzymuje 3-4 dni.