Opcje drukowania:

Zdrowsze gofry bez mąki

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia5 minutCałkowity czas25 minut

 ¾ szklanki słonecznika łuskanego
 2 łyżki wiórek kokoswych
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 jajka
 1 małe jabłko
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 3 łyżki syropu klonowego
1

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.

2

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.

3

Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.

4

W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.

5

Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.

6

moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

Wartości odżywcze

Porcji 5


Ilość na porcję
Kalorie 172
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14.2g22%
Cholesterol 98mg33%
Sód 101mg5%
Potas 59mg2%
Węglowodany 8.8g3%
Białko 3.5g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.