Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.
Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.
W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.
Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.
moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.
Porcji 5
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.