Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)
Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.
Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.
Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.
Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym
mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną
cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego
masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon
najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi
Porcji 0