Opcje drukowania:

Zdrowsza wersja lava cake

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania12 minutCzas pieczenia13 minutCałkowity czas25 minut

 ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej
 1 duże jajko
 1 duże żółtko
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki czekolady 70% (120 g)
 3 łyżki oleju kokosowego
 3 łyżki mąki pszennej razowej
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym - foremki miały pojemność 180 ml)

2

Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.

3

Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali - 2 razy po 30 sekund.

4

Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami - całość wymieszać aż składniki się połączą.

5

Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać - tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.

6

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.

7

Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć  brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym

Możliwości:
8

 mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną

9

cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego

10

masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon

Uwaga!
11

najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi

Wartości odżywcze

Porcji 2