Opcje drukowania:

Zdrowe muffinki z jabłkami

Ilość porcji8 porcji

Składniki na 8 sztuk
 1 duże jabłko
 sok z cytryny
 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do piecznia
 1 małe jajko
 60 g brązowego cukru
 40 ml oleju rzepakowego
 125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
1

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dól. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami.

2

Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

3

W jednej misce połącz i dokładnie wymieszaj: jajko, olej, jogurt, cukier oraz  na końću dodaj pokrojone jabłko.

4

Do masy z jabłkiem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

5

Ciasto wylewaj do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min az patyczek wkładany w muffinkę będzie suchy.

6

Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Wartości odżywcze

Porcji 8