W malakserze (rozdrabniaczu) umieścić daktyle, płatki owsiane, mielone migdały, sól oraz tahini.
Całość miksować około 5 minut, aż powstanie jednolita klejąca masa.
Łyżką nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć we wiórkach kokosowych, zrobić grzebienie kogucie z owoców goji, oczy z przeciętych w pół rodzynek, dzioby z pestek dyni oraz łapki z orzechów nerkowca.
daktyle jeżeli są za suche należy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 5-10 minut - odcedzić i dopiero miksować (ja używam daktyli medjool, które tego nie potrzebują)
jeżeli masa jest za sucha należy dodać odrobinę soku, mleka lub ciepłej wody bądź więcej tahini czy oleju kokosowego. Jeżeli masa jest za mokra należy dodać odrobinę więcej składników suchych np. płatków owsianych.
daktyle można zastąpić suszonymi morelami, śliwkami lub figami
płatki owsiane można zastąpić pałatkami jaglanymi lub wiórkami kokosowymi
mielone migdały można zastąpić dowolnymi orzechami lub mąką kokosową
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym, olejem kokosowym lub mlekiem koksowym czy sokiem z pomarańczy
Porcji 14