Opcje drukowania:

Zapiekanka na słodko

Ilość porcji1 porcja

 175 g makaronu jajecznego
 115 g serka śmietankowego homogenizowanego
 60 g masła
 225 g białego sera
 85 g cukru pudru
 2 lekko ubite jajka
 125 ml kwaśnej śmietany
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 1 szczypta mielonego cynamonu
 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
 25 g płatków migdałowych
 25 g bułki tartej
 przesiany cukier puder do posypania ( można użyć również brązowego cukru przed włożeniem do piekarnika )
1

Przygotuj żaroodporne naczynie i dokładnie wysmaruj je masłem.

2

Zagotuj garnek wody i dodaj makaron, po ok 8 minutach gotowanie będzie al dente. Odcedź i odstaw.

3

Zmiksuj serek śmietankowy, biały ser, cukier i następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.

4

W kolejnym etapie dodaj kwaśną śmietanę, skórkę cytrynową, esencję waniliową, cynamon i całość dodaj do makaronu dokładnie mieszając.

5

Wyłóż do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i delikatnie wygładź powierzchnię.

6

Stop masło, dodaj do niego migdały i na małym ogniu smaż przez minutę, ciągle mieszając do momentu w którym migdały się przyrumienią. Odstaw patelnię z ognia i wymieszaj całość z bułką tartą.

7

Tak przygotowane migdały rozprowadź po ciście i w rozgrzanym do 180 º C piekarniku piecz przez ok 35-40 minut, aż ciasto się zetnie.

8

Posyp cukrem pudrem i podawaj gorące