Opcje drukowania:

Zapiekana wołowina z polentą

Ilość porcji1 porcja

 400 g mielonej wołowiny
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 puszka pomidorów
 ½ puszki kukurydzy
 4 suszone pomidory
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 ½ szklanki śmietany 18%
 1 szklanka polenty
 4 łyżki masła
 3 łyżki mleka
 1 L bulionu drobiowego
 1 parmezan
 1 olej rzepakowy
 1 pietruszka
 sól i pieprz
 ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
 1 gałka muszkatołowa
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2

Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.

3

Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.

4

Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

5

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.