Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.
Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.