Opcje drukowania:

Yaki Onigiri, proste grillowane lub smażone „kulki” ryżowe

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania30 minutCałkowity czas1 godz.

SKŁADNIKI na ryż
 500 g ryżu do sushi
 7 łyżki octu ryżowego
 4 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
dodatkowo
 1 batat
 1 awokado
 3 łyżki sosu teriyaki
 1 łyżki oleju sezamowego
 1 łyżki miodu
 ½ łyżeczka świeżo startego imbiru
 1 łyżki sezamu
sos limonkowo-kolendrowy na oleju konopnym
 pęczek kolendry
 3 łyżki octu winnego
 4 łyżki oleju konopnego
 1 ząbek czosnku
 2 łyżeczka soku z limonki
 2 łyżeczka miodu
 ½ łyżeczka musztardy dijon
 szczypta soli
 ½ awokado
Przygotowanie ryżu
1

Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.

2

W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Przygotowanie warzyw:
3

Awokado przekroić w pół i usnąć pestkę. Pokroić w cienkie plastry o grubości około 0,5 cm.
Batata również obrać i pokroić w plastry tej samej grubości.

4

Wymieszać sos teriyaki, olej sezamowy, imbir i miód w misce i marynatą pokryć bataty. Przenieść warzywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne aby pozostawić marynatę która została w misce) i piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C przez 20 minut.

Formowanie Onigiri:
5

Można uformować je ręcznie lub wyłożyć na spód małej miseczki folię spożywczą, na nią wyłożyć mokrymi rekami odrobine ryżu, następnie kawałek batata ponownie zanurzonego w marynacie i awokado, przykryć ponownie ryżem. Związać folię formując kulkę. Po uformowaniu, wyjąc z foli oprószyć sezamem i smażyć na oleju sezamowym.

Przygotowanie sosu sos limonkowo-kolendrowego
6

Wszystko zmiksować za pomocą blendera

Wartości odżywcze

Ilość 10- 12 kulek