Opcje drukowania:

Wytrawna owsianka

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 ½ szklanki wody
 ¼ łyżeczka sosu sojowego
 Sól i pieprz do smaku
dodatki:
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 1 szklanka pieczarek (70g)
 1 garść rukoli
 2 jajka
1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę.

2

Dodać płatki owsiane i wodę. Całość gotować około 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem oraz parmezanem. Wymieszać.

3

Na patelni roztopić masło wraz z oliwą z oliwek (1 łyżkę)i obsmażyć na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki na złoty kolor. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.

4

Pod koniec smażenia wbić jajka, patelnie przykryć pokrywką i usmażyć jajka tak aby żółtko było płynne.

5

Na koniec posolić i popieprzyć jajka. Do misek przełożyć wytrwana owsiankę. Dodać świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki i jajko.

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 410.5
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 22.5g35%
Węglowodany 38.5g13%
Białko 17g34%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.