Opcje drukowania:

Wspomnienie dyniowego ciasta

Ilość porcji1 porcja

Forma 21cm x21cm
 1 szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta soli
 2 jaja
 ½ szklanka podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
 ½ szklanka oleju
 pestki dyni
 garść żurawiny
1

Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce

2

Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać

3

Do ciasta dodać garść żurawiny i dyni

4

Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni

5

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone

Wartości odżywcze

Porcji 1