Opcje drukowania:

Wołowina z pomidorami i groszkiem

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje:
 500 g mielonej wołowiny
 1 cebula
 2 marchewki
 2 ząbki czosnku
 400 g przecieru pomidorowego
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 1 łyżka gorczycy
 500 ml bulionu wołowego
 ½ łyżeczki ostrej papryki
 1 szklanka groszku
 1 świeża pietruszka
 2 łyżki oleju rzepakowego
1

W rondlu na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso.

2

Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i marchewkę pokrojoną w kostkę oraz przecier pomidorowy - gotować 10 minut. Dodać ostrą paprykę.

3

Dodać gorący bulion wołowy i gorczycę. Całość dusić 20 minut.

4

W szklance wymieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody.

5

Zawartość wlać do sosu cały czas mieszając, dodać groszek. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą ilością pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 0