Opcje drukowania:

Włoski sernik z ricottą

Ilość porcji1 porcja

 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych
 50 g masła, rozpuszczonego
 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
 500 g serka ricotta
 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
 250 g serka mascarpone
 100 g zmielonych migdałów
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 3 duże jajka
 skórka starta z 1 cytryny
 1 garść płatków migdałowych
 cukier puder do posypania
1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2

Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.

3

Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.

4

Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.

5

Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.

6

Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.

7

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.