Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.
Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.
Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.
Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.
Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.
Porcji 0