Opcje drukowania:

Wilgotny chlebek bananowy

Ilość porcji14 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

  szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 6 łyżek ciepłej wody
 3 średnie banany
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 ½ szklanki orzechów włoskich
 1 łyżka nasion siemienia lnianego
1

Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.

2

Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.

4

Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.

5

Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.

6

Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

7

Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.

8

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.

Możliwości:
9

Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.

10

Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze

Porcji 14