Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.
W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.
Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru
mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową
ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir
słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.
Porcji 0