Opcje drukowania:

Wilgotne ciasto bananowe ?

Ilość porcji11 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 2 jajka
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki jogurtu naturalnego
 4 banany (dojrzałe)
 ½ szklanki mąki pszennej
 ½ szklanki mąki żytnej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżki kakao
 1 szczypta soli
 1 łyżka ciepłej wody
 100 g gorzkiej czekolady
 3 łyżki siemienia lnianego
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować: jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, 2 banany.

3

W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4

Połączyć zawartość obu misek. Dobrze wymieszać. Dodać ciepłą wodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Znowu wymieszać.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzch wyłożyć pozostałe, przekrojone w połowie (wzdłuż) banany i posypać siemieniem lnianym.

6

Formę włożyć do piekarnika i piec ciasto ok 50-60 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
7

zamiast jogurtu można użyć maślanki lub kefiru

8

mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową lub migdałową

9

ciasto można wzbogacić o dowolne przyprawy i dodatki np. orzechy, rodzynki czy cynamon, kardamon lub imbir

10

słodycz ciasta zależy od dojrzałości bananów im ciemniejsze tym słodsze.

Wartości odżywcze

Porcji 11