Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie. (Namoczenie w znacznym stopniu poprawi strawność soczewicy oraz przyspieszy gotowanie).
W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać buraki, cebulę i seler pokrojone w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki. Smażyć przez 5 minut, aż lekko zmiękną.
Zmniejszyć ogień, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, odcedzoną czarną soczewicę i tymianek - smażyć przez 2 minut.
Dodać bulion i sól – zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Po czym przykryć pokrywką i znowu zmniejszyć temperaturę. Delikatne dusić.
Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po upływie 30 minut, dodać sok z buraków, pieprz oraz ewentualnie dodać więcej soli jeśli jest to konieczne. Kontynuować gotowanie jeszcze 10-15 minut lub do momentu kiedy soczewica i warzywa są miękkie. (Jeśli jest zbyt dużo płynu należy zwiększyć temperaturę, zdjąć pokrywkę i zredukować ciecz).
Na patelni rozpuścić masło,poczekać chwilkę, aż zacznie brązowieć.
Gotowy gulasz polać zarumienionym masłem, posypać obficie pietruszką i startym parmezanem.
- do przepisu można użyć soczewicy zielonej
- świetnym dodatkiem jest kozi ser
- gulasz można wzbogacić o inne warzywa.
- dla ostrzejszego smaku polecam dodać papryczkę chili
- gulasz jest świetnym dodatkiem dla grillowanych ryb, drobiu lub innego mięsa
- można go również posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika