Opcje drukowania:

Wegańskie serniczki malinowe

Ilość porcji9 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas5 godziny

składniki na spód
 1 szklanka orzechów włoskich (100g)
 1 szklanka daktyli (najlepiej medjool) (90g)
 ½ łyżeczka cynamonu (2g)
 1 szczypta soli
składniki na masę serową
 1,50 szklanki orzechów nerkowca (250g)
 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
 ¼ szklanka syropu klonowego (80g)
 1 cytryna
 1 szklanka malin (120g)
 2 łyżki nasion chia (20g)
1

Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.

2

Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.

3

Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.

4

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.

5

Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.

6

Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.

7

Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.

Możliwości
8

zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek

Wartości odżywcze

Ilość 963g

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 330
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23g36%
Węglowodany 27.5g10%

Błonnik pokarmowy 4.2g17%
Białko 7.7g16%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.