Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca – najlepiej przez noc, minimalnie przez 4 godziny.
Puszkę z mlekiem koksowym włożyć na noc do lodówki.
Przygotować spód. Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki i zmiksować aż utworzy się jednolita masa przypominająca ciasto.
Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki.
Orzechy nerkowca odcedzić i włożyć do misy rozdrabniacza (blendera) dodać krem kokosowy, który powstał przez noc w puszce z mlekiem kokosowym oraz syrop klonowy, skórkę startą z cytryny oraz jej sok i całość zmiksować na kremową masę.
Połowę przygotowanej masy przelać na spód i włożyć na zamrażarki na 15 minut. Następnie dodać maliny do pozostałej połowy nadzienia i ponownie całość zmiksować.
Dodać nasiona chia i całość wymieszać, a następnie przełożyć do blaszki. Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać kremową konsystencję sernika lub w zamrażarce na kilka godzin, aby uzyskać batony lodowe. Przed podaniem pokroić w prostokąty.
zamiast malin można użyć jagód, borówek lub truskawek
Ilość 963g
Porcji 9
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.