Opcje drukowania:

Wegańskie gofry

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 1 szklanka mąki gryczanej
 ¼ szklanki mąki z tapioki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego imbiru
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta  mielonych goździków
 1 szklanka mleka migdałowego
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżka oleju kokoswego
1

Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.

2

W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.

3

Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.

4

Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.

Możliwości:
5

mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

6

mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku

7

zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu

8

przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć

9

syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy

10

olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Porcji 6