Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w drugiej misce wymieszać napój z orzechów włoskich, olej, syrop daktylowy i ocet jabłkowy – całość wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Brzoskwinie pokroić w kostkę (lub dowolne inne owoce) i dodać do ciasta, ponownie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
Z wierzchu umieścić brzoskwinie pokrojone w plastry (lub dowolne inne owoce) i posypać płatkami migdałów. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 45 minut lub do momentu suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
można użyć dowolnych sezonowych owoców
zamiast mielonych migdałów można dodać więcej mąki lub inne zmielone orzechy
zamiast siemienia można dodać zmielone nasiona chia
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem
syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem lub cukrem
Ilość 1022g
Porcji 8
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.