Opcje drukowania:

Wegańskie ciasto z jagodami ?

Ilość porcji11 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 5 minut

 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 8 łyżek wody
 ½ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka oleju kokosowego - roztopionego
 ½ szklanki  mleka kokosowego
 1 szklanka startej cukini
 ½ szklanki jagód
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).

2

Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.

3

Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.

4

Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.

5

Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.

6

Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.

7

Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.

Możliwości
8

mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej

9

mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką

10

siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami - wtedy pomijamy dodanie wody

11

można użyć dowolnego mleka lub soku  oraz dowolnych owoców

12

cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą

Wartości odżywcze

Porcji 0