Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.
Mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.
Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.
Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.
Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.
mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej
mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką
siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami - wtedy pomijamy dodanie wody
można użyć dowolnego mleka lub soku oraz dowolnych owoców
cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą
Porcji 0