Opcje drukowania:

Wegańskie ciasteczka jaglane

Ilość porcji15 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 1 ½ szklanki płatków jaglanych
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 3 łyżki wody
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

3

Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.

4

Całość zmiksować przez około 30 sekund.

5

Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)

6

Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.

7

Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Możliwości:
8

płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi

9

syrop klonowy - miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy

10

oliwę - olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem

11

ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki

Wartości odżywcze

Porcji 0